Počet položek: 0 0,00 KČ

GOTS - Obecný popis

Poslední aktualizace: čtvrtek 19. března 2020 08:13 Globální organický textilní standard (GOTS) je předním světovým standardem pro zpracování textilu pro organická vlákna, včetně ekologických a sociálních kritérií, podpořený nezávislou certifikací celého dodavatelského řetězce textilu. Informace v této části poskytují přehled o obsahu a základních požadavcích normy. Nezohledňuje všechna kritéria normy, a proto jej nelze použít pro žádný úřední účel.

Cíl
Cílem této normy je definovat celosvětově uznávané požadavky, které zajišťují ekologický stav textilu, od sklizně surovin, přes ekologickou a společensky odpovědnou výrobu až po označování, aby konečnému spotřebiteli byla věrohodná jistota.
Textilní zpracovatelé a výrobci mohou exportovat své organické textilie a oděvy s jednou certifikací akceptovanou na všech hlavních trzích.
Kritéria
Shoda zakládajících organizací byla taková, že jasné a jednoznačné porozumění obsahu vyžadovalo, aby se samotný globální standard zaměřil pouze na povinná kritéria. Tato norma zahrnuje zpracování, výrobu, balení, označování, obchodování a distribuci veškerého textilu vyrobeného z nejméně 70% certifikovaných organických přírodních vláken. Konečné výrobky mohou zahrnovat, ale nejsou omezeny na vláknité výrobky, příze, textilie, oděvy a bytový textil. Norma nestanovuje kritéria pro kožené výrobky.
Výroba vláken
Hlavní kritéria pro výrobu vláken lze identifikovat jako:
  • Ekologická certifikace vláken na základě uznávaných mezinárodních nebo národních norem (skupina norem IFOAM, EHS 834/2007, USDA NOP)
  • Certifikace vláken z období konverze je možná, pokud to příslušná zemědělská norma umožňuje
  • Textilní výrobek nesoucí označení „GOTS“ s ekologickým označením „bio“ musí obsahovat minimálně 95% certifikovaných organických vláken, zatímco výrobek s označením „vyrobený z ekologického“ musí obsahovat minimálně 70% certifikovaných organických vláken
Zpracování a výroba
Mezi klíčová kritéria pro zpracování a výrobu patří:
Kritéria pro životní prostředí
  • Ve všech fázích zpracování musí být organické vláknité produkty odděleny od konvenčních vláknitých produktů a musí být jasně identifikovány
  • Musí být zhodnoceny všechny chemické vstupy (např. Barviva, pomocná a procesní chemikálie) a musí splňovat základní požadavky na toxicitu a biologickou rozložitelnost / eliminovatelnost
  • Zákaz kritických vstupů, jako jsou toxické těžké kovy, formaldehyd, aromatická rozpouštědla, funkční nanočástice, geneticky modifikované organismy (GMO) a jejich enzymy
  • Použití syntetických klížidel je omezeno; pletací a tkané oleje nesmí obsahovat těžké kovy
  • Bělidla musí být založena na kyslíku (bez bělení chlorem)
  • Azo barviva, která uvolňují karcinogenní aminové sloučeniny, jsou zakázána
  • Způsoby vypouštění pomocí aromatických rozpouštědel a metody tisku plastisolů pomocí ftalátů a PVC jsou zakázány
  • Omezení příslušenství (např. není povoleno PVC, nikl ani chrom)
  • Všichni provozovatelé musí mít environmentální politiku zahrnující cílové cíle a postupy k minimalizaci odpadu a vypouštění
  • Mokré zpracovatelské jednotky musí vést úplné záznamy o používání chemických látek, energie, spotřeby vody a čištění odpadních vod, včetně likvidace kalů. Odpadní voda ze všech jednotek na mokré zpracování musí být čištěna ve funkční čistírně odpadních vod.
  • Obalový materiál nesmí obsahovat PVC. Papír nebo lepenka používané v obalových materiálech, visacích štítcích, houpacích štítcích atd. Musí být recyklovány nebo certifikovány podle FSC nebo PEFC
Kritéria technické kvality a lidské toxicity
  • Musí být splněny technické parametry kvality (hodnoty tření, pocení, světlost a stálost praní a smrštění)
  • Suroviny, meziprodukty, konečné textilní výrobky a příslušenství musí splňovat přísné limity týkající se nežádoucích zbytků
Sociální kritéria
Všichni zpracovatelé a výrobci musí splňovat sociální kritéria založená na klíčových normách Mezinárodní organizace práce (ILO). Musí mít zaveden systém řízení sociální shody s definovanými prvky, aby bylo zajištěno splnění sociálních kritérií. Pro přiměřené provádění a hodnocení následujících témat sociálních kritérií je třeba jako relevantní základ pro interpretaci použít uvedené klíčové úmluvy Mezinárodní organizace práce (ILO) .
  • Zaměstnání je svobodně vybráno
    C29 - Úmluva o nucené práci
    C105 - Úmluva o zrušení nucené práce
  • Je dodržována svoboda sdružování a právo na kolektivní vyjednávání
    C87 - Svoboda sdružování a ochrana práva na organizaci úmluvy
    C98 - Právo na organizaci a kolektivní vyjednávání
    C135 - Úmluva o zástupcích zaměstnanců
    C154 - Úmluva o kolektivním vyjednávání
  • Pracovní podmínky jsou bezpečné a hygienické
    C155 - Úmluva o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
  • Nesmí se používat dětská práce
    C138 - Úmluva o minimálním věku
    C182 - Úmluva o nejhorších formách dětské práce
  • Životní mzda
    C95 - Úmluva o ochraně mezd
    C131 - Úmluva o stanovení minimální mzdy
  • Úmluva o pracovní době není nadměrná
    C1 - Úmluva o pracovní době (Průmysl)
    C14 - Úmluva o týdenním odpočinku (Průmysl)
    C30 - Úmluva o pracovní době (Obchod a kanceláře)
    C106 - Úmluva o týdenním odpočinku (Obchod a kanceláře)
  • Nedochází k žádné diskriminaci
    C100 - Úmluva o
    stejném odměňování C111 - Úmluva o diskriminaci (zaměstnání a povolání)
  • Poskytuje se pravidelné zaměstnání
    C158: Úmluva o ukončení
    pracovního
    poměru C175: Úmluva o
    částečném pracovním úvazku C177: Úmluva o domácích úkolech C181 Úmluva o soukromých agenturách zaměstnávání
  • Tvrdé nebo nelidské zacházení je zakázáno
    C29 - Úmluva o nucené práci
    C105 - Úmluva o zrušení nucené práce
Systém zajištění kvality
Obecně musí společnost, která se účastní certifikačního schématu GOTS, pracovat v souladu se všemi kritérii normy. GOTS spoléhá na duální systém, který kontroluje dodržování příslušných kritérií spočívajících v auditech na místě a testování reziduí.
Certifikace celého dodavatelského řetězce textilu
  • Výrobci vláken (zemědělci) musí být certifikováni podle uznávané mezinárodní nebo národní normy ekologického zemědělství, která je přijímána v zemi, kde bude konečný produkt prodáván.
  • Osvědčení výrobců vláken musí být mezinárodně uznáváno podle akreditace ISO 65/17065, NOP a / nebo IFOAM. Musí být rovněž akreditováni, aby certifikovali podle platné normy pro vlákna
  • Provozovatelé od manipulace po sklizni až po výrobu oděvů a obchodníci musí podstoupit roční inspekční cyklus na místě a musí být držiteli platného certifikátu rozsahu GOTS použitelného pro výrobu / obchod s textilem, který má být certifikován.
  • Certifikátoři zpracovatelů, výrobců a obchodníků musí být mezinárodně akreditováni podle ISO 65/17065 a musí být držiteli „akreditace GOTS“ v souladu s pravidly definovanými v „Schvalovacím postupu a požadavcích na certifikační orgány“.
Zbytkové testování
  • Přísné mezní hodnoty pro nežádoucí zbytky jsou definovány ve standardu
  • Provozovatelé s licencí musí podstoupit testování reziduí podle posouzení rizika kontaminace
  • Auditor může odebrat další vzorky a poslat je k analýze do laboratoří akreditovaných podle ISO 17025
Etikety
Štítek GOTS může nést pouze textilie vyrobené a certifikované podle ustanovení normy.
Norma stanoví rozdělení do dvou tříd štítků:
Štítek 1: „organická“
≥ 95% certifikovaná organická vlákna, ≤ 5% neorganická přírodní nebo syntetická vlákna
Štítek 2: „vyrobený z X% organických“
≥ 70% certifikovaných organických vláken, ≤ 30% neorganických vláken, ale nejvýše 10% syntetických vláken (odpovídajících 25% pro ponožky, legíny a sportovní oblečení), pokud použité suroviny nepocházejí z certifikovaného ekologického původu, udržitelného lesního hospodářského programu ani recyklovaných
Jediným rozlišením pro další členění je minimální procento „organického“ materiálu v konečném produktu. To je obdobou předních ekologických předpisů na potravinářském trhu, jako je USDA / NOP.
Smíchání konvenčních a organických vláken stejného typu ve stejném produktu není povoleno. Konvenční bavlna, angora a panenský polyester již nejsou povoleny ve zbývající rovnováze vláken relevantní pro složení vláken.
Pokud se místo certifikovaných „organických“ vláken použijí surová vlákna s certifikovaným statusem „ekologická - v přeměně“, označí se odpovídající označení etiketami „ekologická - v přeměně“, příslušná „vyrobená z x% organických - v konverzních materiálech“.
 
Zásady procesu přezkumu a revize - vstup zúčastněných stran
Zakládající organizace GOTS jsou podporovány rozhodovacími orgány / technickými výbory založenými na zúčastněných stranách, které zajistily, že při začleňování příslušných stávajících norem pro organické textilie do GOTS byly od počátku zvažovány názory příslušných zúčastněných stran. Certifikační orgány schválené GOTS jsou také aktivně zapojeny do procesu revize GOTS prostřednictvím „Rady certifikátů“.
Za účelem dalšího rozšíření základu GOTS zakládají zakládající organizace účast mezinárodních organizací zúčastněných stran na probíhajícím procesu revize a revize GOTS. Za tímto účelem byl od revize vývoje standardní verze 3.0 v roce 2010 zaveden formální postup pro vstup zúčastněných stran. Zatímco proces přezkumu je kontinuální, standardní revize se očekávají každé tři roky. Podrobnosti o posledním procesu revize jsou uvedeny v části „Postup revize“.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací